ATV PRO vinsj wire guide

Alt du trenger å vite om vinsj vaier og annet vinsj tilbehør

Det finnes noen ulike varianter på hvordan vinsjvaieren eller den syntetiske linen kan festes til din ATV eller UTV-vinsj. Her nedenfor følger en beskrivelse på de vanligste variantene.
Header ATVPRO Vinsjvaier

Bytte vinsj wire

Dette er den vanligste monteringsmåten, på f.eks Warn RT/XT 25/30, Warn Vantage/Pro-Vantage Mfl.

Montering av vinsjvaiere der man legger vinsjvaieren eller vinsjlinen i en halvsløyfe rundt en ”knapp*” for så å låse fast linen i trommelen.

Før så inn vinsjlinen i den lille åpningen, legg en halvsløyfe rundt ”knappen*” og dra så med håndkraft i vinsjvaieren slik at den låser seg i trommelen. Vinsj så inn vinsjlinen mens du holder litt motstand i linen med håndkraft.

Vinsj opp linen slik at den legger seg jenvt over hele trommelen.

*Knappen er inkludert i alla Warn sine syntetiske vinsjliner, og mangler du en slik knapp kan du bruke en mindre mutter eller lignende.
2. Denna monteringen av vinsj wires er vanlig på kinesiske vinsjer som f.eks Artrax, Bronco og flere andre.
Vinsjtrommelen har et gjennomgående hull der vinsjvaieren eller linen føres gjennom, for så å låses med en sekskantskrue eller sporskalle (som på bildet ovenfor). Dersom vinsjen din er utstyrt med en slik innfesting er det viktig at du velger en vaier eller line som har en diameter som får plass i det gjennomgående hullet.
3. Denne variant er kun til for eldre vinsjer med ståltrommel, noen eldre Warn-vinsjer er utstyrt med dette.
Denne typen innfesting er nokså uvanlig, så dersom vinsjen din har denne innfestingen bør du benytte deg av vinsjvaier ATV-vinsjvaier, artikkelnummer 15236.
4. Denna montering brukes ved montering av plogline med artikkelnummer 68560.
Montering av noen av våre plogliner. Krever hull i trommelen på vinsjen. Har du en vinsjtrommel med låseskrue som i eksempel 2 kan du montere ploglinen som på bildet.
Stål eller syntetisk vaier
Stålvaier
En klassisk stålvaier er bra for deg som jobber med vinsjen i en miljø der en nylonline ikke er å foretrekke, som f.eks ved vinsjing der vaieren ligger imot skarpe gjenstander. En stålvaier er også billigere å kjøpe.
Nylon/syntetisk vaier
Du kan enkelt bytte ut stålvaieren som vanligvis settes på ATV-vinsjene mot en nylonlinje. En nylonline er mer behagelig å jobbe med, ettersom den ikke frynser seg og får skarpe kanter. Den håndterer også sterkere vinkler bedre enn en stålveier, og er derfor bedre egnet for arbeid der vinsjlinen møter vinsjvalsene, for eksempel når løfteploger eller vinsjer monteres på tømmerhengere. En nylonline har samme kraft som en stålvaier, men den er mindre egnet dersom linen skal trekkes mot skarpe gjenstander som steiner og klipper. En nylonline flyter, noe som kan underlette ved vinsjing i vann.
Nylon/Syntetisk plogline
Et bra produkt for deg som bruker vinsjen til å høye og senke plogbladet på din ATV. Du bytter enkelt ut den nåværende stål- eller syntetlinen mot denne kortere ploglinen. Slik sparer du den lange, og ofte dyrere, line og kan også bruke den igjen når du ikke trenger å bruke vinsjen for plogbladet. En kort syntetisk plogline er bedre tilpasset å løfte og senke plogblader.
Diameter
Noter hvilken diameter din nåværende vaier har når du kjøper en ny da hullet i vinsjtrommelen begrenser hvor kraftig vaier du kan bruke. De fleste vinsjvaiere og syntetiske liner monteres ved å føre linen gjennom et hull i vinsjtrommelen for så å låse fast linen i trommelen, enten med en sekskantskrue som sitter i trommelen eller ved å slå en halvsløyfe på linen (se bildet nedenfor for illustrasjon). Mål vinsjlinens diameter eller se under teknisk data på våre vinsjer før du bestiller en ny line til din vinsj.

"Knappen" som låser vaieren på bildet ovenfor er inkludert i alle Warn sine syntetiske liner. Den fåes også kjøpt løst, men det går like bra å bruke en mindre mutter.
Vinsjruller og lineførere
Man bør alltid bytte til nye vinsjruller eller en ny linfører når man bytter vinsjline, dette gjelder spesielt når man bytter fra stålvaier til nylonline. Dine gamle linruller er mest sannsynlig slitt fra den gamle vaieren, og disse skadene kan skjære i stykker din nye vaier eller nylonline.

Vinsjruller kan brukes både med stålvaier og nylonliner mens en linfører uten ruller er best egnet for en nylonline. De fleste vinsjer på markeder følger Warn sitt standardmål for montering av vinsjruller, 125 mm fra bolt til bolt, og alle linførere og ruller har dette målet. En linfører med større underrulle egner seg svært godt sammen med en nylonline for løfting av plogblader, mens den større rullen hjelper til med avlasting av vinsjlinen på et større område da risikoen for brudd på linen. En linfører med større underdel har ingen ulemper sammenlignet med en på samme størrelse oppe og nede.
Vinsjvaierdemper/gummistopper
Dette tilbehøret hjelper deg å motvirke at du vinsjer inn i kroken til linføreren og skader linføreren, vinsjkroken eller rett og slett bryter vaieren. Da vinsjen er svært kraftig og ikke har noen form for overbelastingsbeskyttelse eller eget stopp for hvor langt man kan vinsje inn linen er det lett hendt at man vinsjer linen for langt inn, og gjør man dette gjentatte ganger ødelegger man til slutt vinsjlinen.

Med en gummistopper som monteres på vinsjlinen, gjerne samtidig som man bytter line, forhindrer man at man vinsjer inn linen for langt – noe som sparer både vinsjen, vinsjkroken og vinsjlinen.