ATV PRO guide til montering av ATV-vinsj

Installasjon og montering av ATV-vinsj

En vinsj er et av de desidert beste og viktigste tilbehørene du kan montere på din ATV eller UTV, og de fleste firehjulingene er i dag utstyrt med minst én vinsj montert fra fabriken på grunn av de regler som har med fortolling av firehjulingen i Sverige å gjøre. Som kunde er dette helt topp da du slipper å lure på om du trenger en vinsj eller ikke (du trenger en, det lover vi, selv om du ikke vet det før du har kjøpt din ATV).

Har du en eldre firehjuling så er det derimot mulig at den ikke er utstyrt med vinsj som standard, eller så har kanskje den orignalmonterte vinsjen gjort sitt etter mange år med hardt slit. Uansett grunn så kan det være fint å vite hvordan man kobler på og monterer vinsjen. Her nedenfor følger en guide som beskriver hvordan man steg for steg monterer og installerer en ATV-vinsj from scratch. Guiden refererer først og fremst til montering av vinsj på firehjulinger, men det kan naturligvis også gjøres på andre lignende kjøretøy – f.eks montering på slep eller båttrailer da monteringen er så pass lik.
Header ATVPRO Montering ATV-vinsj
Vinsjfeste
Hvis du har en vinsj fra før av og bare skal bytte ut den du allerede har trenger du selvfølgelig ikke et nytt feste, du må bare sørge for at det eksisterende innfestingshullet stemmer med den nye vinsjen. Standardmål på de fleste ATV-vinsjer er 76 x 124 mm, dette målet er standard i bransjen.
Obs! Vissa Warn vinschar har andra infästningsmått än standard och kan kräva att nya hål borras på monteringsplattan. Warn Works Utility vinscharna har andra infästningsmått. De flesta Warn vinschar med en dragkraft över 4500lb (2041kg) har infästningsmått 76.2x167.4. Kontakta oss om du är osäker på vilken vinsch som passar dig.
Infästningsmått
Frontmontert vinsjfeste
Her er vinsjen oftest montert som standard direkte fra produsent. Dette vinsjfestet er modellspesifikkt og tilpasset nettopp din ATV, og er festet i rammen eller støtfangeren foran på din ATV, like foran kjøleren. Vinsjfestet sitter permanent montert og er lett å komme til uten at den er i veien.

Frontmonterad vinsch
Warn Front Winch Mount
Bakmontert vinsjfeste - Høyt
For deg som skal dra tømmer eller lignende bak firehjulingen trengs det en ekstra vinsj bak som kan dra deg løs eller om du skal bruke vinsjen bak for å dra tømmer opp på en tømmervogn ved å dra vinsjvaieren gjennom tømmervognens tårn og videre ut til kranen.
Dette vinsjfestet monteres på lasteracket bak på din ATV og finnes enten som modellspesifikkt med forborede hull for å passe lasteracket til firehjulingen din eller som universal med mange forborede hull for å passe de fleste lasterackene til firehjulinger flest. Festet monteres med 4 u-klammere i lasteracket.

Dette festet finnes også som en såkalt ”quick fit"-vinsj, det vil si at den øvre delen som holder fast vinsjen er montert med vingemuttere som gjør at du lett kan skru av vinsjen og løfte den på plass mellom racket foran og bak (forutsatt at du har en tilsvarende underdel på lasteracket foran) eller helt og holdent demontere vinsjen dersom du trenger plass til en stor eske eller annet utstyr bak på lasteracket.
Bakmonterad - Hög
Bakmontert vinsjfeste - Lavt
Dette vinsjfestet har i prinsipp det samme bruksområdet som vinsjfestet beskrevet ovenfor, derimot er dette vinsjfestet svært modellspesifikkt, og vinsjen er permanent montert i festet. Fordelen er at vinsjen ikke tar opp nevneverdig plass fra lasteracket bak, men ulempen er at dette festet ikke finnes til alle typer firehjulinger – denne typen vinsjfeste produseres i prinsipp utelukkende til de større merkene og modellene på markedet.
Bakmonterad - Låg
Vinsjfeste for montering i firehjulingens hengerfestetilkobling
Kun firehjulinger med 2-toms hengerfestetilkobling, en firkantet profil bak eller foran på din ATV som på firehjulingen på bildet ovenfor.
Også dette vinsjfestet har i prinsipp det samme bruksområdet som vinsjfestene ovenfor, derimot havner vinsjen ganske nære bakken, noe som gjør dette festet mindre egnet til å dra tømmerstokker eller annet bak firehjulingen da den ikke løftes like høyt fra bakken og tar lettere tak i hinder langs veien.
Dragkroksmonterad
Dragkroksmonterad - 2
Frontmontert vinsjfeste - Høyt
For deg som trenger en ekstra eller en høyt montert vinsj foran. Denne vinsjen egner seg ikke alltid for løfting av plogblader da firehjulingens front innimellom kommer i veien for plogens løftepunkt (der vinsjkroken festes for løft av plogen).
Dette vinsjfestet monteres på lasteracket bak på din ATV og finnes enten som modellspesifikkt med forborede hull for å passe lasteracket til firehjulingen din eller som universal med mange forborede hull for å passe de fleste lasterackene til firehjulinger flest. Festet monteres med 4 u-klammere i lasteracket.

Dette festet finnes også som en såkalt ”quick fit"-vinsj, det vil si at den øvre delen som holder fast vinsjen er montert med vingemuttere som gjør at du lett kan skru av vinsjen og løfte den på plass mellom racket foran og bak (forutsatt at du har en tilsvarende underdel på lasteracket foran) eller helt og holdent demontere vinsjen dersom du trenger plass til en stor eske eller annet utstyr bak på lasteracket.
Frontmonterad - Hög
Har du spørsmål om hvilken type vinsjfeste som passer nettopp dine behov eller er du på utkikk etter et spesifikkt feste du ikke kan finne i nettbutikken vår er du alltid hjertelig velkommen til å kontakte oss, så hjelper vi deg på veien!
Koble til vinsjens elektronikk
Når du vel vet eller har bestemt deg for hvilken innfesting vinsjen skal ha kommer vi til neste punkt, nemlig det å koble vinsjen til elektronikken. Å koble inn en ATV-vinsj er mye enklere enn de fleste tror, noe vi skal forklare nedenfor.

I alle våre ATV-vinsjer (unntatt Warn RT25/30/40 Replacement) er alle nødvendige kabler, reléer og styrebrytere inkludert for at du skal kunne begynne å bruke vinsjen med en gang rett ut av esken (bortsett fra disse tingene er selvfølgelig også vinsjkrok, vinsjvaier og vinsjruller inkludert).
Denne monteringsinstruksjonen kan brukes til alle reléstyrte 12/24 volt ATV- og UTV-vinsjer. Alle vinsjer med komplett kabling og relé i ATV Husets egen serie har fargekodede kabler som nevnt ovenfor. Fargeforskjeller kan oppstå, men selve tilkoblingslogikken er den samme på alle vinsjer.

1. Koble den blå og gule kabelen på vinsjreleet sin (posisjon nr. 2) blå & gule fargemarkering (kan også være merket med ”M-” og ”M+”). Skulle det være sånn at du kobler disse to kablene feil er det ikke verre enn at vinsjen kommer feil vei når du trykker på vinsjknappen, og skulle dette skje er det bare å bytte plass på kablene.

2. Koble vinsjreleet sin pluss og minus-kabel til batteriets (posisjon nr 4) pluss og minus (eller pluss og jord).

3. Koble vinsjknappen/kontrollbryteren (posisjon nr. 3) sammen med den fargemerkede kabelbinderen i vinsjeledningens tilsvarende kabler. Hvis vinsjknappen har en løs rød kabel uten kabelsko kobles den til en 12 volts kilde før eller etter tenningsbryteren (posisjon nr. 5).

Tenk på dette! Bruk alltid gummidekselet som følger med over kabelbinderne, og vær nøye med at du ikke krysser batteriets pluss- og minuspoler.
Inkoppling
Da var det klart, vanskeligere enn dette er det ikke å montere og installere en ny ATV-vinsj, og så fort du har gjort dette kan du dra ut og kjøre uten å måtte bekymre deg for å ikke komme deg løs om du skulle sette deg fast noe sted eller å fjerne den der stokken som har ligget i veien hele sommeren lang.

Som du snart vil oppdage så finnes det en hel del bruksområder for vinsjer, og deretter finnes det masse smarte tilbehør og deler du kan kjøpe til vinsjen din for å gjøre den enda bedre. Sjekk ut vårt enorme utvalg av ATV Vinsj Tilbehør så ser du hva du kan bruke vinsjen din til!