ATV PRO dekk guide

Hvordan du velger riktig ATV dekk til din firehjuling

Å velge riktig ATV dekk til din firehjuling er ikke alltid så enkelt. For å hjelpe deg som kunde har vi skrevet en liten guide om ATV dekk. Her kan du lese om noen av de vanligste spørsmålene vi får på ATV PRO før et dekkjøp. Så hvis du er på jakt etter nye dekk i stedet for de gamle, utslitte dekkene dine som har elleve punkteringer eller vil du bare gi din ATV et kulere utseende, høyere bakkeklaring og bedre bærighet? Sjekk da ut ATV dekkguiden vår nedenfor så får du svar på alt du lurer på om dekk til firehjulingen din.
Header ATVPRO Dekk
Hva betyr betegnelsen på mitt ATV-dekk?
På et framdekk kan vi for eksempel finne merkingen 25x8-12. (AxB-C)

• Første tallet, 25 (A), står for den totale høyden på dekket i tommer (1 tom = 2,54 cm) fra bakken og opp til øverste kanten når dekket er pumpet.
• Det andre tallet, 8 (B), er dekkets bredde i tommer når dekket er pumpet.
• C oppgir hvilken diameter ATV-felgen skal ha for at dekket skal passe.

Denne merkingen er vanlig på alle offroad dekk.

Når det gjelder veidekk benytter man seg av samme målemetode som i bilindustrien.

Veidekk til ATV og Quad er ofte merket med metriske mål, f.eks kan et lavprofilsdekk ha følgende betegnelse: 225/40-10. 225 står for bredden på dekket i mm, 40 står för 40 % av dekkets bredde i mm och -10 står for felgstørrelsen i tommer. Dette betyr at dekket er 225 mm bredt, 90 mm høyt og passer en 10 tommers felg.
Bredde
Et ATV- eller Quad-dekk trenger ikke (og har heller ikke nødvendigvis alltid) samme bredde som felgen den er montert på. Man kan montere dekk som er både bredere og smalere enn felgen, og det finnes både for- og ulemper med begge delene.

På ATV og UTV med offroad dekk sitter det oftest 7'' eller 8'' brede felger foran eller bak som standard. På disse felgene kan du uten problem montere dekk som er 7-12'' brede. Noen firehjulinger, som Suzuki og Yamaha, har smalere felger foran originalt, og disse kan man også montere bredere dekk på. 7-10'' brede dekk foran er altså ingen problem for disse felgene.

På Quad-maskiner pleier man å holde seg til omtrent samme bredde på dekket som felgen for å få et ålreit utseende. Standardfelger på quad er 5'' brede foran, og til disse har man normalt 6-7'' brede dekk, bak har man normalt sett 8'' brede felger og til dette har man 10-11'' brede dekk. For å få til et såkalt ”tyskerstuk” på quaden sin monterer man bredere felger og dekk som er smalere enn felgene, en vanlig kombinasjon er 8'' brede felger foran med 225/40-10 dekk og 10'' brede bakfelger med 285/35-10 dekk.
Høyde
De fleste firehjulsdrevne firehjulinger har 25'' høye dekk monterte fra fabrikken. Disse dekkene fungerer bra hjemme på gården og ved enklere skogskjøring, men også for deg som vil ha høyere bakkeklaring, bedre bærighet og penere utseende på maskinen din finnes det større dekk å benytte seg av for å få til nettopp dette. Normalt sett bytter man sine originaldekk når de er utslitte, og man pleier da å gå opp i størrelse mens man holder på. ATV dekk finnes i dag i alle mulige størrelser, men de vanligste størrelsene i dag bortsett fra 25'' er 26 og 27''. For deg som vil være verst finnes det også dekk i 28, 30 og hele 32'', men disse krever ofte bruk av variatorkit, kit for heving og spacers – så dette er bare for den hardbarkede entusiasten, altså.

Har du 25 toms dekk på din ATV i dag og vil bytte til 26'' eller 27'' går det også utmerket, forutsatt at det er nok plass i hjulhusene. Les mer om de ulike størrelsene og hva som er bra å tenke på her nedenfor.

På Quad-maskiner kan man oftest velge mellom crossdekk eller veidekk. Crossdekk fungerer for deg som kjører på bane, grusvei og myke underlag, men er oftest godkjente for å kjøre også på landeveier. Et crossdekk er oftest 20 eller 21'' høye, og bakdekkene 18-22'' høye.

Veidekk finnes som normalprofil eller lavprofil, veidekk med normalprofil er oftest 20-21'' høye foran og 20'' bak. Et lavprofildekk er oftest 18-19'' høye både foran og bak. Noe du bør ha i bakhodet når du bytter til lavprofildekk er at du da endrer utvekslingen på din Quad, noe som vl si at den vil miste noe topphastighet. Dette korrigeres ved å dreie maskinen og bytte til et større drev foran eller 3 mindre drev bak for å forhindre at maskinen vender for mye.
Å velge riktig ATV-dekk
Begynn med å tenke ut hvor du kjører mest. Har du maskinen og kjører mest rundt på gårdsplassen, jobber du mye i skogen eller er du ute og kjører for moro skyld på landeveier/stier og rundt omkring, eller liker du å kjøre der det er som mest gjørme og leire?
Eksempel på ulike ATV dekkmønstre
Däckguide exempel
Allround - All terrain
Dekket har et mønster som er tilpasset alle typer underlag. Piggene har et mønster som gjør at de fungerer bra på både harde underlag i høyere hastigheter samtidig som de graver seg fremover i leire og på myke underlag. Allrounddekk for gården eller arbeidsplassen.
Mud terrain - Skogsdekk
Dekket har et kraftigere mønster enn all terrain-dekket. Dekket har et bedre grep i terrenget og renser seg bedre fra leire. Dette dekket er perfekt for deg som kjører mye for moro skyld på alle typer underlag, eller for deg som arbeider mye i skogen og vil ha godt grep. Skogsdekk for arbeid i skog og mark.
Mud dekk
Dekket for deg som elsker å kjøre i de verst tenkelige forholdene. Renser seg fra gjørme og leire på en god måte og gir godt driv også i løse forhold. Egner seg ikke for hardere underlag, men er perfekt for underlag som leire, mose og snø. Underholdningsdekk for maksimal fremkommelighet i leire.
Veidekk
Rene veidekk for deg som bare kjører på landeveier og grusveier. Gir mindre rullemotstand og bruker derfor mindre drivstoff, i tillegg til en deiligere og mer behagelig landeveiskjøring.
Vanlige spørsmål
Mange dekk oppgir hvor mange lag de inneholder, hva er det bra for?
Antall lag, hva er det for noe? Når man produserer et dekk begynner man med å bygge opp dekket med en stamme, en stamme som inneholder ulike antall lag av cord (cord: engelsk ord for kraftig vev som brukes i bildekk, treningsbukser og møbler). Antallet lag av cord påvirker hvor mye dekket kan belastes, og jo flere lag jo bedre motstandskraft har dekket mot punkteringer.

De fleste dekk vi selger har 6 lag. Du kan også velge et 8 lags dekk for ekstra slitestyrke. På mindre dekkdimensjoner benytter man seg av færre lag, noe som fører til at de lettere skades av skarpe steinkanter og så videre.

Radial, hva er det?
Om det står følgende på framdekket ditt: 25x8R-12. Betyr "8R" at dekket er 8 tommer bredt, og corden er oppbygd radialt. Med andre ord går corden sine tråder på tvers i hjulets retning. Dette fører til at dekket er mer stødig sideveis. Kjører du mye på vei opplever du disse dekkene som mer stabile. Det er derfor Maxxis Bighorn har blitt så pass populære – og det at de i tillegg ser ut til å holde for evig er jo et stort pluss.

12 eller 14 tommer, hva er egentlig forskjellen?
Siste tallet i betegnelsen på dekket ditt beskriver hvor stor felgen skal være for at dekket skal passe. Står det som følger, 25x10-12, betyr ”12” at dekket passer en 12 toms felg. Om du er i ferd med å kjøpe en hjulsats med nye felger og dekk kan du velge om du vil ha 12'' eller 14'' felger.

12'' felger og dekk passer best om du kjører mye i skogen. Det blir mer dekk, for å si det sånn. Dekkets profil blir høyere, og det gjør gangen mykere. Felgene er også mer beskyttet mot skader fra steiner. 14'' felger og dekk passer best om du vil ha en mer stabil følelse i maskinen, siden det er mindre gummi som kan forflyttes sidelengs. Større felger er selvfølgelig også pent å se på.

Er det forskjell på de ulike dekkmerkene?
Ja! Det er stor forskjell på de ulike produsentene. De populæreste merkene vi selger er ITP, Maxxis og Sedona. Disse er av svært høy kvalitet. De har en bedre gummiblanding, og dette fører til at de holder mye lenger enn billigere kinesiske dekk. Det lønner seg å legge til en hundrelapp eller to per dekk da levelengden på merkedekk er så pass mye lenger. Dekkene er også mye lettere i vekt, å bruke tyngre dekk kan innebære at du opplever maskinen som tregere.
Velge størrelse!
Maskiner fra år 2000 og fremover har vanligvis 25'' dekk rundt hele, direkte fra fabrikken. Vil du beholde maskinens ytelse og funksjon uten å montere variatorkit velger du ett 25'' dekk.

Vil du at maskinen skal ha bedre offroad-ferdigheter og bredere og høyere dekk kan du lett øke størrelsen til 26'', da får du bedre bakkeklaring og et røffere utseende uten å anstrenge motoren eller drivlinen så pass mye at et variatorkit er nødvendig.

På maskiner fra år 2005 og fremover har du oftest plass til dekk opptil 27'' uten å måtte modifisere med spacers eller spesialkit for å heve firehjulingen. Den vanligste størrelsen vi selger er nettopp 27''. 27'' dekk gir maskinen et skikkelig kult utseende samtidig som det bidrar til høyere bakkeklaring og bærighet takket være at dekkene er bredere og høyere enn originaldekkene.
Å tenke på når du bytter til 27'' dekk eller større
Utvekslingen til firehjulingen din vil endres dersom du bytter størrelse på dekkene fra original til større, dette fordi en firhjulings girkasse oftest er tilpasset dekk som sitter originalmontert, og så fort du monterer større dekk enn 26 tommer kan det være lurt å komplettere med et variatorkit. Hvorfor? Jo, når du bytter til større dekk innebærer dette at girkassen på firehjulingen din utsettes for mer moment enn den opprinnelig er designet for, og for å forhindre at drivreimen slirer og at maskinen mister kraft og blir dårligere til å krypkjøre monterer man et variatorkit – kitet inneholder nye fjærer og vekter til din variator for å gi maskinen bedre reimgrep, akselerasjon og bedre krypkjøring.

Plass - De fleste firehjulinger fra 2005 og fremover har mye plass i hjulhusene til å romme større dekk. For å være sikker på at du har plass til 27 toms dekk eller større bør du kontrollmåle hjulhusene slik at du har plass til større dekk, forutsatt at firehjulingen din har 25 tommers dekk som standard bør du ha minst 3 cm til gode mellom dekk og skjermene foran, over og bak dekket, selv ved styreutslag på dekkene foran. Samt minst 3 cm til gode innenfor dekket for støtdemperbein og lignende foran og bak. Får du problemer med at dekkene tar i skjermene kan man uten problem montere spacers eller et spesialkit for å kunne heve firehjulingen sin, spacers er veldig vanlig å montere da disse gjør at du får plass til større dekk ved å flytte ut felgen en bit fra navet på ATV:en samt at en bredere maskin får bedre stabilitet.
Banner ATV Däckguide