ATV PRO felg guide

Felg er felg, eller?

I denne guiden dekker vi området felger – hva finnes det for ulike felger og vilken felg passer hvilken type kjøretøy? Vi går også igjennom hvilke ulike boltmønstre som finnes og hvordan du enkelt finner ut av hvilket du har.
Header ATVPRO Felg
Boltmønster, ET og dimensjoner
Hjuldimension
Akkurat som ATV-dekk har også ATV-felger en mengde ulike mønstre, betegnelser og dimensjoner. Her finner vi de vanligste betegnelsene og forklaringer på disse.

Dimensjon: Felgdimensjon måles i tommer, og målet refererer til lengden diagonalt tvers over felgen (Mål A). De vanligste størrelsene på ATV-felger er 12 eller 14 tommer. En større felg er penere og gir bedre stabilitet, men er samtidig også mer utsatt da mengden gummi på dekket som brukes blir lavere i profil. På en firehjuling er 8, 9 og 10 tommer vanlig. Det siste sifret på ditt ATV-dekk avhenger av hvilken størrelse på felg du skal ha. F.eks 25*10-12 der 12 er felgens diameter i tommer.

Boltmønster: Boltmønster er målet mellom midten av bolthullene i felgen/hjulboltene på ATV:en og måles diagonalt over to bolthull/hjulbolter (Mål B). Det finnes lister over vanlige firehjulinger som vi kan se på for å finne ut av boltmønster på maskinene deres, men eier du en svært gammel ATV eller en ATV av et mindre kjent merke kan vi måtte be dere om å undersøke boltmønsteret selv, det er veldig enkelt å få til – du måler med f.eks linjal og oppgis i mm.
Måle boltmønsteret
For å finne ut av boltmønsteret på din ATV måler du diagonalt mellom midten av to bolter i navet på maskinen. Du vil da få et mål på 100, 110, 137 (136), 145 (144) eller 156.
Bultmönster
Boltmønster ATV
De vanligste boltmønstrene er som følger for (tallet 4 i begynnelsen på alle boltmønstre betyr 4 bolthull, det er svært få firehjulinger som har flere eller færre enn 4 bolthull):

4/110 - Japanske, kinesiske og taiwanesiske ATV:er ( Suzuki, Honda,Yamaha, Nya Kawasaki, Goes, CF Moto, Dinli, SMC, TGB, Kymco, Hisun og mange flere)
4/115 - Arctic Cat
4/137 - Can-Am og eldre Kawasaki
4/156 - Polaris
Boltmønster Quad
Quad-maskiner har ofte ulike boltmønstre foran og bak, som for eksempel:

4/115 bak + 4/156 foran - Yamaha
4/110 bak + 4/145 (4/144) foran - Suzuki, Dinli, Can-Am og Access
4/110 bak + 4/156 foran - SMC och KTM
Bredde
Felgens bredde oppgis i tommer og kan variere mellom 5-8 tommer på en ATV og 5-10 tommer på en Quad (Mål C). Målet skrives ofte ut etter felgens dimensjon, f.eks 12*7 innebærer en felg som er 12 tommer høy og 7 tommer bred, en ganske standard størrelse. Ofte kan man montere bredere felger på sin firehjuling uten å måtte modifisere maskinen da felgens ET er uforandret (noe vi kommer til straks). Noe du bør ha i bakhodet er derimot at en bredere felg ofte bygges utover, slik at du får en bredere ATV. Standardbredden på ettermarkedsfelger til en ATV er i dag 7-8 tommer.

Kan man montera et 12 tommer bredt dekk på en 5 tommer bred felg? Selvfølgelig, det er ikke nødvendig å matche dekket sin bredde med felgen sin bredde, men det finnes jo naturligvis både fordeler og ulemper med å gjøre det. Et dekk som er bredere enn felgen beskytter felgen og passer bra i skogen, en vanlig kombinasjon på nettopp ATV er 7 tommer brede felger foran og bak og 8-10 tommer brede dekk foran og bak. Å ha en felg som er bredere enn dekket brukes nesten utelukkende på veier og på Quad-maskiner for å få til et såkalt ”tyskerstuk”.

Standard bredde på felger til ATV og UTV er 7-8 tommer, og på disse felgene passer dekk som er 7-12 tommer brede.
ET eller Offset
Det innebærer plasseringen av felgens nav i forhold til felgens innerkant målt i tommer (Mål D). Eksempel: En 6 tommer bred felg har ET 3 + 3, og felgens nav er midt på felgen. Et vanlig ET for firehjulinger med delt bakaksel og en 7 tommer bred felg er 5 + 2 (altså er navet på felgen ganske langt forskjøvet). Et vanlig ET på firehjulinger med stiv bakaksel og en 7 tommer bred felg er 2 + 5 (her er felgens nav veldig nær selve festet på ATV:en).

Standard ET (offset) på ATV og UTV med delt bakaksel (såkalt IRS, "individual rear suspension") är 5 + 2, Standard ET på ATV med stiv bakaksel (først og fremst Honda ATV og mindre modeller fra andre produsenter) er 2 + 5. Dette gjelder 7 tommer brede felger.
Aluminium eller stål
Akkurat som med bilfelger kan du i dag få kjøpt ATV-felger i ulike materialer og en rekke ulike utseender. Det man bør tenke på først og fremst er om man skal ha stål- eller aluminiumsfelger.

En stålfelg tåler ofte en støyt og passer bedre i skogen. En stålfelg har også en større tendens til å bøye seg i stedet for å sprekke, og man kan derfor enkelt og greit banke tilbake en stålfelg på avveie. En stålfelg er derimot mye tyngre, og utvalget er svært begrenset når det kommer til antallet utseender og dimensjoner. Stålfelger er ofte det som sitter originalt på dagens ATV:er.

Aluminiumfelger er det som virkelig løfter utseendet til en ATV og er en svært enkel modifisering å utføre. En aluminiumsfelg er lettere enn en stålfelg og finnes i en mengde ulike utseender og dimensjoner. Denne typen felg er den som selges desidert mest på markedet i dag, og derfor kommer det nye produsenter og typer hele tiden. Avhengig av hvilken kvalitet og prisklasse du er ute etter så egner de seg for flere ulike bruksområder.

En billigere aluminiumsfelg egner seg best for firehjulinger som hovedsakelig brukes for transport på landeveier og grusveier samt gårdsarbeid da materialet skiller seg kvalitetsmessig samt at finishen og lakken er enklere. En dyrere aluminiumsfelg er litt mer eksklusiv, noe som fører til at felgen holder seg bedre og tåler mer – også over tid. Aluminiumsfelger er også en selvfølge om du skal bytte ut hjulene på din Quad, bling-faktoren på eksempelvis ITP SS112 Machined er total!
Hjulmuttere
Det er viktig å tenke på at det å bruke riktige hjulmuttere til felgene forhindrer at man skader felgen. De vanligste variantene av hjulmuttere er enten flate eller koniske, de fleste felgprodusentene anbefaler dog at man bruker deres matchende bolter for best mulig passform.

Det er ofte ikke store utgiften og kan være en god investering for å unngå at man sliter ut eller ødelegger sine nye felger. Kontakt oss så hjelper vi deg med å finne riktig hjulmuttere til dine felger!