ATV PRO Pigg Guide

Nå som vinteren er her for alvor er det mange som begynner å undersøke mulighetene for å øke fremkommeligheten på sin ATV eller Quad. Enten du satser på isracing med kameratene på en sjø eller skal måke på gårdsplassen finnes det skrupigger som passer formålet.
Header ATVPRO Pigg
Bronco og Gold Ice
De enklere variantene av pigger har ikke like god holdbarhet og sitter som regel ikke like lenge, men de er mye billigere, og skal man pløye hjemme på gården med underlag som snø, is og grus vil disse piggene fungere utmerket på vinteren. Skal du kjøre med din Quad eller ATV på isen eller på hardpakket underlag i høyere hastigheter bør man lime fast disse piggene med pigglim, f.eks Loctite 480, ved montering om man vil at skrupiggen skal sitte der den skal. Monteringen skjer med vanlig millimeterhylse og skrutrekker. Problemet er da at risikoen for å miste noen av piggene og at piggene blir fortere slitt er noe større med disse piggene, men på den annen side koster de 80 øre per pigg og kommer ofte i storpakk med tusen stykker, så det er det verdt etter en heldag på isen, spesielt hvis du slo kameratene dine!
Best Grip
De bedre variantene av skrupigger har en herdet kjerne som ligner veldig på de fleste typer dekk og har derfor mye høyere holdbarhet når man kjører på alle slags underlag. Skrupiggen skrues ned slik at bare den herdede kjernen stikker over gummiet, og kan derfor lett fjernes når sommeren kommer og piggen ikke lenger er nødvendig. Piggene monteres og demonteres med en spesiell skrutrekkerpipe.

Piggen med den herdede kjernen er tilgjengelig med forskjellige lengder på utstikket og er egnet til forskjellige formål. Et kort utstikk brukes når du planlegger å kjøre på hardt underlag som asfalt, for eksempel hvis du bruker din ATV eller Quad som pendlerkjøretøy, da gir piggene deg det grepet du trenger uten at piggene blir nedslitte eller går i stykker.

Å bruke piggdekk på ATV:er eller Quader som skal kjøres i trafikken øker sikkerheten og reduserer bremselengden. Dersom du har tenkt å kjøre mest på is eller snø skal du velge en pigg med langt utstikk, der er slitasjen minimal og de kan brukes i flere sesonger.
Best Grip mått
Lengde og utstikk
Lengden på de ulike piggvariantene er også de forskjellige. På den enkle piggvarianten oppgis lengden på gjengen, og utstikket er generelt mellom 3-5 mm. På skrupiggene med hedtet kjerne oppgis lengden på utstikket, og lengden på gjengen kan da være forskjellig avhengig på utstikk, dette står oppgitt i informasjonen under hver pigg.
Å velge riktige pigger
Tenk på å velge en pigg som passer dekkene dine, ikke velg en pigg som har lenger utstikk enn mønsteret på dekket. Corden på dekket er forsåvidt noen millimeter lang, men man bør la piggene ha litt å gå på da de har en tendens til å bevege seg og jobbe seg nedover i gummien. Hvis du da har en for lang gjenge er sannsynligheten for punktering stor.
Antallet
Antallet pigger per dekk kommer veldig an på bruksområdet, på de verste piggdekkene for Quad eller ATV pleier det å sitte mellom 200 og 250 pigger per dekk. Dette gir selvfølgelig et overlegent grep, men kan være litt vel ekstremt for folk flest. Avhengig av bruksområdet anbefaler vi rundt 50-76 pigger per dekk for vanlig bruk, eventuelt noen flere bak enn foran, men nok en gang – det kommer an på bruksområdet. Tenk på å ikke bruke for mange pigger dersom du skal ut på isen og kjøre da du kan slite med å få ATV:en eller Quaden din til å slippe med for bra grep. Og tro oss, når du kjører på isen vil du at det slipper litt taket!
Best Grip monteringsbild