ATV PRO guide til vinsjelektronikk

Alt du trenger å vite om vinsjelektronikk

Header ATVPRO Vinsj elektronikk
Koble til vinsjens elektronikk
Når du vel vet eller har bestemt deg for hvilken innfesting vinsjen skal ha kommer vi til neste punkt, nemlig det å koble vinsjen til elektronikken. Å koble inn en ATV-vinsj er mye enklere enn de fleste tror, noe vi skal forklare nedenfor.

I alle våre ATV-vinsjer (unntatt Warn RT25/30/40 Replacement) er alle nødvendige kabler, reléer og styrebrytere inkludert for at du skal kunne begynne å bruke vinsjen med en gang rett ut av esken (bortsett fra disse tingene er selvfølgelig også vinsjkrok, vinsjvaier og vinsjruller inkludert).
Denne monteringsinstruksjonen kan brukes til alle reléstyrte 12/24 volt ATV- og UTV-vinsjer. Alle vinsjer med komplett kabling og relé i ATV Husets egen serie har fargekodede kabler som nevnt ovenfor. Fargeforskjeller kan oppstå, men selve tilkoblingslogikken er den samme på alle vinsjer.

1. Koble den blå og gule kabelen på vinsjreleet sin (posisjon nr. 2) blå & gule fargemarkering (kan også være merket med ”M-” og ”M+”). Skulle det være sånn at du kobler disse to kablene feil er det ikke verre enn at vinsjen kommer feil vei når du trykker på vinsjknappen, og skulle dette skje er det bare å bytte plass på kablene.

2. Koble vinsjreleet sin pluss og minus-kabel til batteriets (posisjon nr 4) pluss og minus (eller pluss og jord).

3. Koble vinsjknappen/kontrollbryteren (posisjon nr. 3) sammen med den fargemerkede kabelbinderen i vinsjeledningens tilsvarende kabler. Hvis vinsjknappen har en løs rød kabel uten kabelsko kobles den til en 12 volts kilde før eller etter tenningsbryteren (posisjon nr. 5).

Tenk på dette! Bruk alltid gummidekselet som følger med over kabelbinderne, og vær nøye med at du ikke krysser batteriets pluss- og minuspoler.
Vinschinkoppling
Fjernstyring/radiostyring til vinsj
Fjernstyring er et helt supert tilbehør til din ATV- eller UTV-vinsj, perfekt for deg som vil kunne stå en bit fra vinsjen du skal vinsje med. Det kan være for å enklere kunne dra opp ATV:en din fra en leirgrop eller for å vinsje opp firehjulingen opp en bratt bakke der det er utrygt å bli sittende på firehjulingen.

Et fjernstyringssett er også et veldig godt tilbehør for deg som bruker en vinsj bak på din ATV eller montert på tømmerbilen for å vinsje inn tømmerstokker, du kan da stå ved siden av vinsjkroken eller tømmerakselen som holder tømmerstokkene slik at de ikke løsner. Du kan også bidra til å styre stokkene på vei til selve tømmerbilen.
Eksempel montering
Artax fjärrstyrning
Warn fjernstyring
Warn fjernstyring har en rekkevidde på ca 20 meter og holder svært høy kvalitet. Den har best tetning og er originalet når det kommer til radiostyringer til ATV-vinsjer. God størrelse på fjernkontrollen og lettilgjengelige knapper som gjør at den er lett å bruke selv med hansker på.

Med Warns sin radiostyring finnes også muligheten å kjøpe en ny løs fjernkontroll i reserve som også kan kodes om dersom den nåværdende fjernkontrollen skulle forsvinne eller gå i stykker. En ny fjernkontroll koster ca 700:- uten mottaker. Til radiostyringer går det som regel ikke å kjøpe nye fjernkontroller.
Artrax Radiostyring RM-1
Artrax Radiostyrning RM-1 er en kopi på Warns sin, og er utseendemessig helt identisk. God størrelse på fjernkontrollen, god rekkevidde og høy kvalitet til riktig pris har gjort denne radiostyringen til en storselger. Forskjellen på denne og Warns sin noe dyrere radiostyring er at tetningen ikke er like høy, samt at det ikke går an å kjøpe en ny reservefjernkontroll til Artrax sin fjernstyring.
Relé/kontaktor til elvinsj
Releen er den komponent som sender strøm fra batteriet på din ATV eller UTV til elvinsjen, og releet styres av en styreswitch som ofte sitter montert på styret på din ATV eller via en fjernkontrollsats.

Releet har to poler som kobles til batteriets pluss- og minuspoler samt to poler som kobles til vinsjens pluss- og minuspoler. Disse har en skrue og muttertilkobling, oftest i M6-størrelse. Releet har også to mindre kabler der styrestrømmen kommer inn, og det er dette signalet som gjør at releet slår til og får vinsjen til å begynne å snurre.
Vinschreläinkoppling
Vær oppmerksom på at bildet ovenfor er et eksempel på Warns sin relé/kontaktor og at farger og tilkobling kan variere, men forbindelsen er vanligvis lik alle reléer av denne typen.

Alle våre vinsjreléer passer de vanligste vinsiene på markedet i størrelser opptil 3000 lbs, med de samme tilkoblingene som vist på bildet ovenfor og oppført i teksten over.

Våre vinsjreléer for ATV:er er tilpasset de strømstyrker som en ATV-vinsj faktisk utnytter, og Warns sin relé er tilpasset vinsjer som drar oppimot 140-150 ampere maksimalt strømforbruk under maksimal belastning. Artrax og Bronco finnes det ingen tall på, men de ligner på Warns sine da de kan brukes på de samme vinsjene.
Switch/Mini Rocker Switch/Styreknapp
Knappen som oftest sitter montert på styret på din ATV eller i forbindelse med vinsjen som du tar inn og slipper løs vinsjen med kalles for Styreswitch, Switch eller Mini Rocker switch.

Denne knappen gjør at du kan ta inn og slippe løs vinsjen. Alle våre styreswitcher passer alle våre releer og alle vinsjer, i tillegg til de vanligste vinsjene på markedet med tilkoblinger som ser ut som på bildet ovenfor.

Styreswitchen har to kabler som kobles inn på releet sine tilsvarende kabler for styrestrøm. Switchen har også en rød kabel som kobles til 12 volt på din ATV eller UTV – 12 volt etter tenningslåsen er å anbefale. I styreswitchen er feste for montering på styre inkludert (ca 22 mm i diameter), men den kan også monteres på andre doble eller firkantede applikasjoner.
Styrswitch
Kit med dobbelt batteri
Et veldig bra tilbehør for deg som har mye elektronisk utstyr som vinsjer, lamper og håndtaksvarme på din ATV eller UTV. Dette kitet med dobbelt batteri sørger for at firehjulingens batteri alltid lades først samt motvirker at det lades ut ved bruk av det elektroniske utstyret på firehjulingen. I stedet brukes det ekstramonterte batteriet for å bidra med ekstra strøm til det elektroniske tilbehøret. Dette batterikitet gjør at du slipper å bli stående i skogen med et tomt batteri og ikke kommer deg hjem.